Napelemmel mutat példát a horvát OTP

Napelemmel mutat példát a horvát OTP

Az OTP Bank leánybankja a horvátországi bankok közül az első, amely saját forrásból állít elő energiát. A bank a napokban helyezte üzembe a zadari épületének tetejére megálmodott új naperőművet.

A saját naperőművek megépítésével az OTP banka az uniós energiahatékonysági iránymutatásoknak is eleget tesz, amelyek szerint az energiát a fogyasztás helyszínén kell előállítani. Mindezek mellett az OTP banka szolgáltatási portfóliójában energiahatékony lakások építésére „Sunny loan” néven új hitelkonstrukciót is kínál, amely iránt már most hatalmas az érdeklődés. „Zöld utat a környezetvédelemnek” elnevezésű programjának keretében pedig a bank célja, hogy csökkentse környezeti lábnyomát, növelje az energiahatékonyságot és javítsa saját hulladékgazdálkodási rendszerének teljesítményét.
„Bankunk környezetvédelmi hatásának csökkentését szolgáló intézkedések kiemelt szerepet kapnak az OTP banka üzleti stratégiájában. Mivel elsősorban a tengerparti városokban vagyunk jelen, kézenfekvő volt, hogy a megújuló energiaforrások közül a napenergiát hasznosítjuk. Köszönjük a horvát környezetvédelmi és energiahatékonysági alapnak, hogy bennünk látták meg a legalkalmasabb partnert e támogatás felhasználására. A jövőben is szeretnénk olyan projekteket megvalósítani, amelyek célja a megújuló energiaforrások felhasználása” – mondta Békeffy Balázs, a horvát OTP banka vezérigazgatója.
A zadari létesítmény a horvát OTP második naperőműve. A bank dubrovniki irodaházának tetején működő, 25 kWp teljesítményű naperőmű ugyanis már egy éve üzemel. E beruházás értéke 361 000 kuna, amelyet a bank teljes egészében önerőből valósított meg. A bank egy harmadik naperőmű megépítését is tervezi – ezúttal a pulai üzletközpont tetejére. Az új létesítmény teljesítménye 30 kWp lesz, és várhatóan 2016/2017 folyamán készül el.
A 21 kWp teljesítményű fotovoltaikus rendszer a horvát környezetvédelmi és energiahatékonysági alappal kötött társfinanszírozási szerződés keretében jöhetett létre, amely a megújuló energiaforrások felhasználásának támogatását tűzte ki céljául. A projekt teljes költsége elérte a 313 000 kunát, ennek 40%-át, azaz 96 200 kunát az alap finanszírozta. Az itt felépített fotovoltaikus rendszer által előállított energiát az irodaházon belül fogják hasznosítani (légkondicionálás, világítás, IT, liftek stb.). A beruházás megtérülése várhatóan 8,5 év.
A napfényes Dubrovnikban, Zadarban és Pulában felépített három naperőmű gondoskodik a bank létesítményeinek működéséhez szükséges villamos energia egy részéről.



Pilótából jógaoktató és egyéb kalandok

Az egykori Malév kapitány titkai

Pilótanapló

A csodálatos latin mindennapok írója

Alejo Carpentier könyve Szegeden is hódított

2016. november 9-én, Szegeden mutatkozott be Alejo Carpentier, Földi királyság

A jövő itt és most kezdődik

Magyarországon készül az okos ruházat

Két globális kihívást is megoldana Magyarországon az ITSH

Ráckevén ez is a show része volt

Hajbakaptak a tinisztárok a divatbemutatón

Kék Duna Wellness

Fesztivál kezdődik Veszprémban

Félmillió a legjobb utcazenésznek

Ismét az örömzene hangjai szövik keresztbe-kasul Veszprém utcáit

Nemsokára kezdődik a Veszprémi Utcazene Fesztivál

A szerencse az utcán hever

Ismét hatalmas utcazene jamboree-ra készül Veszprém